Purentakiskon hoito-ohjeet

Purentakiskon käyttö vaatii usein aluksi totuttelua ja opettelua. Etenkin kun purentakisko otetaan ensimmäisen kerran käyttöön, purentakisko kannattaa laittaa suuhun muutama tunti ennen nukkumaanmenoa ja totutella siihen esim. televisiota katsellessa. Käyttöä voi jatkaa heti yli yön tai ensimmäisinä päivinä totulla joitain tunteja kerrallaan.

Uusi kisko voi tuntua aluksi suurelta ja vieraalta. Kiskon kanssa on vaikea puhua, se lisää syljen erittymistä ja saattaa aiheuttaa ensimmäisten käyttökertojen jälkeen hampaiden, puremalihasten ja leukanivelten arkuutta. Aamulla kun purentakisko poistetaan suusta voi tuntua että purenta ei heti mene kohdalleen. Tämä on luonnollinen seuraus puremalihasten rentoutumisesta. Purentakiskon käyttöön tottuu yleensä muutamassa viikossa, sitä nopeammin mitä ahkerammin sitä jaksaa käyttää.

Hampaat pestään huolellisesti ennen kiskon suuhun laittoa. Purentakiskon käytön jälkeen kisko pestään aamulla huolellisesti hammasharjalla tai proteesiharjalla. Puhdistamiseen tulisi käyttää nestemäistä käsisaippuaa tai astianpesuainetta tai vaihtoehtoisesti proteesien puhdistamiseen tarkoitettua puhdistusainetta. Kisko on hyvä huuhdella myös ennen suuhun laittoa. Apteekista saa lisäksi desinfioivia tabletteja joilla voi puhdistaa kiskon 2-3 kertaa /kk.

Mikäli kiskoa käytetään päivittäin, kiskoa voi säilyttää kuivana. Jos purentakisko on pitkän ajan käyttämättömänä, veden alla kosteaksi kasteltu kisko kannattaa laittaa puhtaaseen, tiiviiseen muovipussiin. Pieni kosteus estää kiskoa kuivumasta. Kuivunut kisko voi muuttaa muotoaan ja siihen saattaa tulla pieniä halkeamia. Mikäli kisko on on ollut pitkään käyttämättömänä ja kuivumisen seurauksena kutistunut tarvitaan hammaslääkärin apua sen sovittamisessa ja mahdollisessa muokkaamisessa jotta se saataisiin vielä sopimaan suuhun.

Esimerkiksi hampaiden paikkaukset voivat vaikuttaa purentakiskon toimivuuteen. Tämän vuoksi purentakisko on hyvä ottaa aina mukaan hammaslääkärin vastaanotolle.